3 kişiden 2’si işini kaybetmekten korkuyor

Ekonomi 06.01.2021 - 09:58, Güncelleme: 06.01.2021 - 09:58
 

3 kişiden 2’si işini kaybetmekten korkuyor

WEF ve Ipsos’un yaptığı son araştırma, dünyada coronavirüs etkisi ile çalışanların yarıdan fazlasının işini kaybetmekten korktuğunu ortaya koydu. Var olan işten çıkarma yasağına rağmen Türkiye, yüzde 70 ile en çok iş kaygısı yaşanan 5 ülkeden biri oldu.

Coronavirüs karantinası ile iş dünyası evlere taşınırken, çalışanlar anksiyete, stres ve yalnızlıkla boğuşuyor. Ipsos ve Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 28 ülkeyi kapsayan bir araştırma ile pandeminin iş hayatına etkisini ortaya koydu. Aralık sonunda tamamlanan araştırma, global olarak çalışanların yüzde 56'sının iş güvenliğinden endişe ettiğini, yüzde 55'inin ise değişim nedeniyle stres yaşadığını ortaya çıkardı. Var olan işten çıkarma yasağına rağmen Türkiye iş güvenliği endişesinde yüzde 70 ile ilk 5 ülkeden biri oldu. Çalışanların işini kaybetme korkusu yaşadığı ülkeler sırasıyla Malezya (%74), Suudi Arabistan (%73), Güney Kore (%73), Arjantin (%70) ve Türkiye (%70). Verimlilik azaldı Araştırma 20 Kasım ile 4 Aralık tarihleri arasında 28 ülkede 13 bin çalışan üzerinde yapıldı. Araştırmanın yapıldığı dönemde katılımcıların yüzde 52'si evden çalışıyor durumdaydı. Araştırma sonuçları çalışanların yüzde 46'sının verimliliğinin azaldığını düşündüğünü ortaya koydu. Türkiye'deki çalışanların ise yüzde 63'ü pandemide verimliliğinin azaldığını belirtti. Türkiye bu oranla Malezya'dan sonra en verimsiz hisseden ülke oldu. İzole hissediyoruz Araştırmada çalışanların neredeyse yarısı (%49) evde çalışırken yalnız ve izole edilmiş hissettiğini belirtti. Bu kriterde de ilk 5'te olan Türkiye'de ise bu oran yüzde 75 olarak ortaya kondu. Türkiye'de çalışanlar ev ve iş dengesini kurmakta tüm dünyadan daha fazla sorun yaşıyor. “Ev ve iş dengesi kurmakta zorlanıyorum” diyenlerin oranı globalde yüzde 50 iken, yine zirvede yer alan Türkiye'de katılımcıların yüzde 68'i bu noktada zorlandığını belirtti. En stresli 3. ülkeyiz Araştırmada çalışanlara değişen iş koşullarının stres yaratıp yaratmadığı da soruldu. Araştırmanın yapıldığı 28 ülkede stres yaşadığını söyleyenlerin oranı yüzde 55 olurken, ilk sıradaki Peru'da bu oran yüzde 72, Suudi Arabistan'da yüzde 72 ve üçüncü sıradaki Türkiye'de yüzde 69 oldu. Türkiye'yi Şili ve Arjantin izledi. Araştırma, pandemi döneminde global olarak çalışanların yüzde 44'ünün gece geç saatlere kadar çalıştığını ortaya koydu. Türkiye'de bu oran yüzde 49 ile ortalamanın üzerinde.   Özlem Ermiş Beyhan/Sözcü
WEF ve Ipsos’un yaptığı son araştırma, dünyada coronavirüs etkisi ile çalışanların yarıdan fazlasının işini kaybetmekten korktuğunu ortaya koydu. Var olan işten çıkarma yasağına rağmen Türkiye, yüzde 70 ile en çok iş kaygısı yaşanan 5 ülkeden biri oldu.

Coronavirüs karantinası ile iş dünyası evlere taşınırken, çalışanlar anksiyete, stres ve yalnızlıkla boğuşuyor. Ipsos ve Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 28 ülkeyi kapsayan bir araştırma ile pandeminin iş hayatına etkisini ortaya koydu.

Aralık sonunda tamamlanan araştırma, global olarak çalışanların yüzde 56'sının iş güvenliğinden endişe ettiğini, yüzde 55'inin ise değişim nedeniyle stres yaşadığını ortaya çıkardı. Var olan işten çıkarma yasağına rağmen Türkiye iş güvenliği endişesinde yüzde 70 ile ilk 5 ülkeden biri oldu. Çalışanların işini kaybetme korkusu yaşadığı ülkeler sırasıyla Malezya (%74), Suudi Arabistan (%73), Güney Kore (%73), Arjantin (%70) ve Türkiye (%70).

Verimlilik azaldı

Araştırma 20 Kasım ile 4 Aralık tarihleri arasında 28 ülkede 13 bin çalışan üzerinde yapıldı. Araştırmanın yapıldığı dönemde katılımcıların yüzde 52'si evden çalışıyor durumdaydı. Araştırma sonuçları çalışanların yüzde 46'sının verimliliğinin azaldığını düşündüğünü ortaya koydu. Türkiye'deki çalışanların ise yüzde 63'ü pandemide verimliliğinin azaldığını belirtti. Türkiye bu oranla Malezya'dan sonra en verimsiz hisseden ülke oldu.

İzole hissediyoruz

Araştırmada çalışanların neredeyse yarısı (%49) evde çalışırken yalnız ve izole edilmiş hissettiğini belirtti. Bu kriterde de ilk 5'te olan Türkiye'de ise bu oran yüzde 75 olarak ortaya kondu. Türkiye'de çalışanlar ev ve iş dengesini kurmakta tüm dünyadan daha fazla sorun yaşıyor. “Ev ve iş dengesi kurmakta zorlanıyorum” diyenlerin oranı globalde yüzde 50 iken, yine zirvede yer alan Türkiye'de katılımcıların yüzde 68'i bu noktada zorlandığını belirtti.

En stresli 3. ülkeyiz

Araştırmada çalışanlara değişen iş koşullarının stres yaratıp yaratmadığı da soruldu. Araştırmanın yapıldığı 28 ülkede stres yaşadığını söyleyenlerin oranı yüzde 55 olurken, ilk sıradaki Peru'da bu oran yüzde 72, Suudi Arabistan'da yüzde 72 ve üçüncü sıradaki Türkiye'de yüzde 69 oldu. Türkiye'yi Şili ve Arjantin izledi. Araştırma, pandemi döneminde global olarak çalışanların yüzde 44'ünün gece geç saatlere kadar çalıştığını ortaya koydu. Türkiye'de bu oran yüzde 49 ile ortalamanın üzerinde.

 

Özlem Ermiş Beyhan/Sözcü

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve isdunyasindakadin.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.