Baran Çelik: 2021 yılında başarılı ihracat rakamlarına tekrar ulaşacağız
Baran Çelik: 2021 yılında başarılı ihracat rakamlarına tekrar ulaşacağız
Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), Covid-19 gölgesinde geçen 2020 yılının son ayında yüzde 13 artışla yaklaşık 3 milyar dolar ihracata imza attı.
Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), Covid-19 gölgesinde geçen 2020 yılının son ayında yüzde 13 artışla yaklaşık 3 milyar dolar ihracata imza attı.
Aralık ayında UİB bünyesindeki beş birliğin tamamı ihracatını artırmayı başardı. Bununla birlikte UİB’in 2020 yılı ihracatı pandemi nedeniyle bir önceki seneye kıyasla yüzde 15 azalarak 26,8 milyar dolar oldu.
UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, “İhracatçılarımız pandemi döneminde üstün performans sergilemeye ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam etti. Ülkemizin üretim ve ihracat üslerinden Bursa'mıza ve ülkemizin tüm ihracatçılarına gösterdikleri üstün gayret ve fedakârlık için minnettarız. İhracata, istihdama ve katma değerli üretime daha fazla yoğunlaşarak hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, “İhracatçı sektörlerimiz pandemi nedeniyle hiç beklemediği bir sınavdan geçti. Bu süreçte firmalarımız sorumluluk bilinciyle ihracatı artırmak için üstün performans sergilemeye ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam etti. Ülkemizin üretim ve ihracat üslerinden Bursa'mıza ve ülkemizin tüm ihracatçılarına gösterdikleri üstün gayret ve fedakârlık için minnettarız, kendilerine teşekkür ederim. İhracata, istihdama ve katma değerli üretime daha fazla yoğunlaşarak hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.
UİB ihracatından en büyük payı AB ülkelerinin aldığını, en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkenin 8’inin AB üyesi ülkeler olduğunu söyleyen Çelik “AB’nin de pandeminin dünyadaki merkezine dönüşmesi ve bunun sonucunda ülke pazarlarında kapanmalar yaşanması, birlik ihracatımızı olumsuz etkileyen temel faktör oldu. Bu yıl aşı tedavisinde hedeflenen sonuçlara ulaşılmasıyla, geçen senenin kayıplarını telafi etmeyi ve 2019 yılında gerçekleştirdiğimiz başarılı ihracat rakamlarına tekrar ulaşmayı hedefliyoruz. Bu yıl, AB ülkelerinin yanında yine Kuzey Afrika Ülkeleri, ABD, Rusya ve Ortadoğu Ülkeleri başlıca alternatif pazarlarımız olmaya devam edecek” dedi.
OİB, son aylardaki artışını aralıkta da sürdürdü
UİB bünyesindeki en büyük birlik olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), geçen yılın son aylarındaki artış grafiğini bozmadı ve aralık ayında da bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 2,5 milyar dolar ihracata imza attı. Bununla birlikte pandemi nedeniyle OİB’in 2020 yılı ihracatı, geçen seneye kıyasla yüzde 17 azalışla 22,6 milyar dolar oldu.
UTİB’in Aralık ayı ihracatı yüzde 5 arttı
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), aralık ayında yüzde 5 artışla 101,5 milyon dolar ihracata imza attı. UTİB’in 2020 yılı tamamındaki ihracatı ise bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 15 azalışla 1 milyar dolar oldu.
Pandemi yılında ihracatta kayıp yaşamamak için dijital ortamda fuar katılımları, eğitim seminerleri, UR-Ge Projeleri, ticaret ve alım heyetleri düzenleyen UTİB, bunların yanı sıra genç tasarımcıların ve yeni girişimcilerin sektöre katılmalarını teşvik ederek sürdürülebilir üretim ve ihracat artışını hedefleyen Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması ve Techxtile Start_Up Challenge gibi çok önemli etkinliklere imza attı.
UHKİB’den pandemiye rağmen ihracatta yüzde 8 artış
Uludağ Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) aralık ayı ihracatı yüzde 56 artışla 75 milyon dolar olurken, 2020 yılı ihracatı da bir önceki senenin aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 8 artışla 738,2 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Pandemi nedeniyle ilk çeyrekte durağan bir görünüm sergileyen UHKİB ihracatı, ikinci çeyrekten itibaren maske vb. kişisel koruyucu ekipmanlar başta olmak üzere çeşitli ürünlere yönelik kademeli artan talepler ve Avrupalı hazır giyim şirketlerinden gelen yeni siparişlerle ihracatta toparlanma sağladı. Ana pazarları arasında Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda ve ABD olan UHKİB, bu pazarlara yüzde 199’a varan oranlarda artışlar kaydederek moralleri yükseltti.
UMSMİB’in ihracatı aralıkta yüzde 41 arttı
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), aralık ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 41 artışla 19 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, 2020 yılının tamamında ise bir önceki seneye kıyasla yüzde 20 artışla 189,4 milyon dolar ihracata imza attı. Özellikle AB Ülkelerinde mart ayının başından bu yana tüm şiddetiyle hissedilen küresel salgın, Türkiye dahil olmak üzere tüm dünyadan gıdaya olan talebi artırarak sektörün ihracatına olumlu yansıdı. Sektörün mal grupları bazında ön plana çıkan ürünleri arasında; Gazlı Sular-Maden Suları-Gazozlar, Sebze Meyve Bitki Parçaları Konserveleri, Sirkeli, Dondurulmuş Sebzeler, Turunçgil Konserveleri, Dondurulmuş Meyveler, Bira, Karışık Haldeki Meyve ve Sebze Suları, Sular Buz ve Kar ve Diğer Meyve Suları, patates konserveleri ve domates salçası yer aldı. UMSMİB’in en önemli ihracat pazarları arasında ise başta Almanya olmak üzere Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri, Irak, Birleşik Krallık, Yunanistan, Bulgaristan, İsrail, Fransa ve Çin bulunuyor. UMSMİB üyesi ihracatçı firmalarının uluslararası alanda kabul gören kalite standartlarına sahip olması, birliğin en büyük pazarı olan AB’ye olan ihracat başarısında önemli faktör oldu. AB Ülkeleri, birliğin bu yıl da en önemli pazarları arasında yer alırken, Orta Doğu Ülkelerinin de ihracatta öne çıkması planlanıyor.
UYMSİB’ten aralıkta yüzde 39 artış
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) de aralık ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 39 artışla 10 milyon dolar ihracat yaparken, 2020 yılının tamamında ise bir önceki seneye kıyasla yüzde 13 artışla 146,2 milyon dolar ihracata imza attı. Geçen yıl 80’den fazla ülkeye ihracat yapan UYMSİB, ihracatının neredeyse yarısını ise Almanya’ya gerçekleştirdi. Birlik ihracatında Almanya’yı sırasıyla Hollanda, Rusya Federasyonu, Birleşik Krallık, Fransa ve Romanya takip etti. Geçen yıl en fazla ihracat yapılan ürün grubu; “Kiraz, Vişne” olurken, bunu sırasıyla “Siyah Zeytin”, “İncir”, “Biber” ve “Armut”, “Yeşil zeytin” ve “Şeftali” ürünleri izledi. Birlik ihracatında en büyük paya sahip AB Ülkeleri bu yıl da en önemli pazar olarak görülürken, diğer önemli pazarlar arasında Rusya, İskandinav Ülkeleri, Uzakdoğu ülkeleri yer alıyor. UYMSİB, gıdaya olan talep artışının sürmesinin yanında, Rusya pazarının genişletilmesi, Hindistan, Malezya, Singapur, Çin gibi Uzakdoğu ülkelerine ihracatın önündeki karantina engellerinin giderilmesi ve nakliye düzenlemeleri gibi bir dizi adımlarla ihracatını bu yıl da artırmayı planlıyor.
UİB bünyesinde “diğer birlikler” adı altında aralık ayında gerçekleşen ihracat bir önceki seneye göre yüzde 35 artışla 248 milyon dolar olurken, 2020 yılının tamamında ise ihracat geçen seneye göre yüzde 9 azalarak 2,1 milyar dolar oldu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.