Şirketlerin dijitale yatırımı arttı
Şirketlerin dijitale yatırımı arttı
Yapılan araştırmalara göre 2022 yılına kadar dünya ekonomisinin en az yüzde 60’ının dijitalleşmesi bekleniyor. Durma noktasına gelen firmalar silkelenme dönemiyle birlikte direk dijital pazarlamaya giriş yapmak istedikleri için ajanslara talepler geçen yıla oranla yüzde 20, ilk kez e-ticarete giren firmaların sayısı ise yüzde 50 arttı.
Yapılan araştırmalara göre 2022 yılına kadar dünya ekonomisinin en az yüzde 60’ının dijitalleşmesi bekleniyor. Durma noktasına gelen firmalar silkelenme dönemiyle birlikte direk dijital pazarlamaya giriş yapmak istedikleri için ajanslara talepler geçen yıla oranla yüzde 20, ilk kez e-ticarete giren firmaların sayısı ise yüzde 50 arttı.
Yapılan araştırmalara göre 2022 yılına kadar dünya ekonomisinin en az yüzde 60’ının dijitalleşmesi bekleniyor. E-ticaret tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artış grafiği izliyor. İlk 6 ayda 91 milyar 700 milyon liralık bir ticaret hacmi oluştu ve yılın 120 milyar TL ile bitmesi bekleniyor. Bu dönemde hiç internetten alışveriş yapmayanlar, internetten alışveriş yapmaya başladılar. Birçok firma e-ticaret’te yer almak üzere atılımlar yaptı. Durma noktasına gelen firmaların silkelenme dönemiyle birlikte direk dijital pazarlamaya giriş yapmak istedikleri için ajanslara taleplerin geçen yıla oranla yüzde 20, ilk kez e-ticarete giren firmaların sayısının ise yüzde 40 arttığını belirten Mezo Dijital Yönetim Kurulu Başkanı ve Dijital İletişim Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, “Bu dönemde insanlar sosyal medyada, youtube’da, blog’larda vakit geçirdiği için birçok marka sponsorlu reklamlar, influencer’larla, youtuber’larla, blogger’larla çalışarak satışlarında artışlar yaşadıklarını gördükleri için yüzde 22’si reklam bütçelerini artırmaya karar verdi. Şeffaf etkileşim dönemine geçtik. Şeffaf etkileşimlerle markaların gelecek dönem oluşturacakları stratejilerinde ürün geliştirme aşamasında sadık müşteri yorumlarını kullanarak daha iyi bir noktaya gelmesinde dijital pazarlama hepsini daha iyi bir noktaya taşıdı.” açıklamalarında bulunuyor. Pandemiyle birlikte birçok firmanın e-ihracata yöneldiklerinin de altını çizen Garakhanova, “Yılın ilk 6 ayında 1.204.804 adet kötü amaçlı yazılım saldırı gerçekleşti. E-ihracatta belirli bir noktaya gelmiş tüm firmaların web sitelerini güncel tutup koruma altına almalılar. İhracata yeni adım atmış pandemi süreci ile birlikte kendini geliştirmek isteyen firmalar ise pazar ve ülke araştırmasını iyi yapmalılar.” diyor. Dr. Nabat Garakhanova, dijital pazarlamada en başarılı sektörlerin ise kozmetik, moda ve tekstil, bankacılık, e-ticaret siteleri, turizm, teknoloji, ulaşım ve konaklama olduğunu belirtiyor.
İhtiyaçları çok iyi analiz eden kazanır
E-ticaret sadece ürün ya da hizmet satmanın dışında ürün geliştirme, tamamlayıcı hizmetler, müşteri bağlılığı gibi birçok alt dalı barındırıyor. Sosyal medya mecraları da bunlar için en uygun platform. “S-ticaret dediğimiz, yani sosyal medya üzerinden ticaret atağa geçti. Şu an e-ticaret ile s-ticaret yüzde 50 oranlarında gidiyor. S-ticarette, ürün ve hizmetlerin tanıtımı, hedef kitle iletişimi, müşteri ilişkileri yönetimi sosyal medya üzerinden yapılabilecek başlıca diğer işlemler.” açıklamalarında bulunan Garakhanova, sosyal mecra kullanımının sanıldığı kadar basit olmadığına vurgu yapıyor: “Verilen reklamlarda seçilen hedef kitleler, kullanılan hashtag’ler, içeriklerde yer alan mention’lar görseller bile hepsi dikkat edilmesi gereken önemli noktalar. Bu konuda firmalar her zaman uzmanlardan bir danışmanlık almalı, verilen eğitimlerde yer alarak güncellemeleri sürekli takip etmeli. Kendilerine her sosyal medya mecrasına uygun bir yol çizmeliler.” Dijital İletişim Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, girişimcilere de şu tavsiyelerde bulunuyor: “Bir ‘tık’la taşınmak, bir ‘tık’la market alışverişimizi yapmak, bir ‘tık’la eski eşyalarımızdan kurtulmak istiyoruz. İhtiyaçları çok iyi analiz eden ve bu ihtiyaçlara en kolay ve en iyi cevap veren girişimciler kazanabilir.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.