Türkiye'den Çin'e ilk ihracat treni yola çıktı
Türkiye'den Çin'e ilk ihracat treni yola çıktı
Türkiye'den Çin'e ihraç yükü taşıyan ilk tren, Marmaray Kazlıçeşme istasyonundan düzenlenen bir törenin ardından bugün yola çıktı.
Türkiye'den Çin'e ihraç yükü taşıyan ilk tren, Marmaray Kazlıçeşme istasyonundan düzenlenen bir törenin ardından bugün yola çıktı.
Türkiye'den Çin'e ihraç yükü taşıyan ilk tren, Marmaray Kazlıçeşme istasyonundan düzenlenen bir törenin ardından bugün yola çıktı. İhraç treni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve TİM Başkanı İsmail Gülle'nin de katıldığı tören ile uğurlandı. Marmaray'dan geçerek Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ve Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor üzerinden Çin'e ulaşacak tren, 8 bin 693 kilometre yol alıp, 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülke geçerek yükünü Çin'e 12 günde ulaştıracak. İstanbul (Marmaray)-Köseköy-Ankara-Sivas-Kars hattında yol alacak tren, Ahılkelek İstasyonu'ndan yurt dışına çıkış yapacak. Gürcistan-Azerbaycan-Hazar Denizi Geçişi-Kazakistan ve Çin'in Xi'an şehrinde yolculuğu son bulacak tren, toplamda 42 konteyner içinde beyaz eşya (buzdolabı) taşıyacak.
Törende yaptığı konuşmada Avrupa'dan Asya'ya kesintisiz bağlantı oluşturan Marmaray ile Çin'e uzanan ihracat yolculuğunun başladığına vurgu yapan Bakan Karaismailoğlu, “18 yıldır ilmek ilmek işlediğimiz ulaştırma altyapımız, reformlarımız, dev projelerimiz ile güçlü yarınlara emin adımlarla ilerliyoruz. Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine bugün biraz daha yaklaşmıştır. Hem çağdaş ulaştırma sistemi hem ekonomisi, hem de kültürel sürekliliğiyle; Avrupa'nın ve Ortadoğu'nun merkezinde küresel bir aktör olan Türkiye lojistik bir süper güç olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Hepimizin büyük bir aşkla sevdiği ve adanmışlıkla uğruna ter döktüğü ülkemiz, bu devasa bölgenin artık oyun kurucu ülkesidir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, bu yatırımları gerçekleştirmedeki amacımız; güvenli, hızlı ve kolay ulaşım ile ticaretin, üretimin ve ihracatın desteklenmesidir. Çok modlu ulaşım bağlantıları sağlamanın yanı sıra, ticari koridorlar oluşturarak kıtalar arasında kesintisiz ve kaliteli ulaştırma altyapıları tesis ediyoruz. Daha önce Bakü-Tiflis-Kars hattını açtığımızı, geçtiğimiz aylarda da Karadeniz'i Anadolu'ya bağlayan Türkiye'nin en büyük modernizasyon projesi Samsun-Sivas hattını işletmeye aldığımızı bir kez daha sizlerin huzurunda hatırlatmak istiyorum.” dedi.
Bakan Karaismailoğlu şöyle devam etti:
“Şimdiye kadar 910 milyar liranın üstünde bir yatırımla reform niteliği taşıyan işlere imza attık. Ulaştırma altyapılarımızı iyileştirmek, erişim ağlarımızı genişletmek ve uluslararası taşımacılık güzergâhlarındaki eksik bağlantıları tamamlamak önceliklerimiz arasında yer aldı. Yine bu çerçevede; Çin, Asya, Avrupa ve Orta Doğu'yu birbirine bağlayan bir altyapı ve ulaşım ağı oluşturulmasını amaçlayan "Tek Kuşak Tek Yol Projesi" de çok önemli bir proje olarak değerlendirilmelidir. Bu kapsamda; Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın oluşturduğu iş birliği temelinde hayata geçen Bakü - Tiflis - Kars Demiryolu Hattı üzerinde, Bakü'den Kars'a ilk seferini yapan tren, dünya demiryolu taşımacılığına yeni bir yön vermiştir. 30 Ekim 2017'de faaliyetlerine başlayan bu hat, Asya ve Avrupa arasında demiryolu yük taşımacılığı alanında yeni bir çağ başlatmıştır. İzlemiş olduğumuz proaktif ulaşım politikalarıyla dünya demiryolu taşımacılığında kısa zamanda söz sahibi olan ülkemiz bu hat ile, Pekin'den Londra'ya uzanan orta koridorun ve Kazakistan'dan ülkemize uzanan Demir İpek Yolu'nun en stratejik bağlantı noktası haline gelmiştir. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ile, Çin ve Türkiye arasındaki yük taşıma süresi 1 aydan 12 güne inmiştir. Dahası asrın projesi Marmaray'ın bu hatta entegre olmasıyla da Uzak Asya ile Batı Avrupa arasındaki süre 18 güne düşmüştür.Asya ile Avrupa arasındaki küresel ticaret ağları için yeni ve çok önemli bir alternatif doğmuştur.Bu büyük zaman, enerji ve emek tasarrufunun ne büyük bir kazanım olduğunu sanayicilerimiz, ihracatçılarımız çok iyi bilirler.”
“Ülkemiz adına yeni bir dönemin habercisi”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ihraç treninin yola çıktığı Çerkezköy'den çaldığı ilk düdüğün, ülkemiz adına yeni bir dönemin habercisi olduğuna vurgu yaptı.
Bakan Karaismailoğlu şunları söyledi:
“Demir İpekyolu'nun Çin'den Avrupa'ya uzanan orta koridor üzerinden yapılmasına yönelik yürütülen çalışmalar sonucunda, 2019 yılı Kasım ayında ilk blok tren Marmaray' dan geçerek Çekya'nın başkenti Prag'a ulaşmıştı. Çin-Avrupa koridoru boyunca tüm ülkelerde yaşanan pandemi sürecinin zorluklarına rağmen 450 konteynerin taşınması planlandığı şekilde gerçekleşmişti. Çin'den Türkiye ve Avrupa'ya Kasım 2019'dan bu yana 10 blok tren daha başarıyla ulaştırıldı.. Bu taşımalar az önce de belirttiğim üzere ortalama 18 günde tamamlandı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de ifade ettiği gibi; “Demiryolu güvenç yolu, güven yolu, bayındırlık yoludur.” Hiç şüphesiz demiryolu ülkelerin ilerlemesinin ve kalkınmasının en önemli göstergelerinden biridir. Biz de bu bilinçle hareket ediyor, büyük bir gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Nihayet bugün hep birlikte Türkiye'den Çin'e gidecek ilk İhracat Trenimizi de uğurluyoruz. Çerkezköy istasyonundan hareket eden bu ilk trenimizdeki 42 konteynerin içerisinde Çin'e beyaz eşya taşıması yapacağız. Trenimiz, Türkiye- Çin parkurunda Çerkezköy-Marmaray-Köseköy-Ankara-Sivas-Kars güzergahını izleyerek Ahılkelek istasyonundan yurtdışı çıkışını gerçekleştirecektir. Yurtdışı parkuru ise sırasıyla Gürcistan-Azerbaycan-Hazar Denizi Geçişi-Kazakistan ve Çin'in Xi'an şehrinde son bulacaktır. Türkiye'de 2 bin 323 km, Gürcistan'da 220 km, Azerbaycan'da 430 km, Hazar Denizinde 420 km, Kazakistan'da 3 bin 200 km ve Çin'de 2 bin 100 km olmak üzere toplamda 8 bin 693 km yol kat edecektir. TCDD Taşımacılık A.Ş ve resmi forwarder firması olan Pasifik Eurasia iş birliği sayesinde trenimiz, 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülke geçerek 12 günde yükünü Çin'e ulaştıracaktır. Trenimizin yola çıktığı Çerkezköy'den çaldığı ilk düdük, ülkemiz adına yeni bir dönemin habercisidir. Buraya kadar hiçbir aksama ve sorun olmadan ulaşan trenimizin Çin'in Xi'an kentinde sonlanacak yolculuğunu yine aynı başarı ile tamamlayacağına canı gönülden inanıyorum. Her yenilik ve gelişmede olduğu gibi demiryollarında da yaşanan bu miladı günü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonuna borçluyuz. Kendisine tekrar şükranlarımızı sunuyorum.”
Gelecek ihracat vizyonu açısından çok önemli bir an
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise, tarihi bir an yaşadıklarını belirterek, çok heyecanlı ve mutlu olduklarını söyledi. Gülle, “Bugün tarihi bir an yaşıyoruz ve onun heyecanı, mutluluğunu hissediyoruz. Bugünde tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. Bugüne kadar Çin üzerinden Türkiye'ye trenler geldi ama bugün ilk defa Türkiye'de ihraç ürünleri ile dolu trenimiz Çin'e doğru hareket edecek. Bu bir altyapı meselesi ve bu altyapıyı oluşturduğu için sayın bakanımıza ve bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Suyu tersine akıtmak için yapılan bu işlem; Türkiye'nin gelecek ihracat vizyonu açısından çok önemli bir andır. Bu anı yaşamaktan, bu anı paylaşmaktan dolayı duyduğum gururu ifade etmem zor ama inanıyoruz ki tersine akışlar ve demiryolları ile başlayan bu ticari akışların sonu ülkemizin ihracat rekorları olacaktır. Bu rekorların oluşturulmasına büyük katkılar veren bakanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize ülkemize ve ihracatımıza verdikleri destek için teşekkür ediyoruz. Çok gururluyuz, inşallah hayırlı olur. Bu trenlerin arkası dolu dolu olur ve bu lojistik ağlar bizi dünya ile daha çok buluşturarak daha çok mal satmamıza vesile olur” şeklinde konuştu.
İstanbul HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.